Savjeti za sigurnu vožnju tijekom ljeta

Savjeti za sigurnu vožnju tijekom ljeta

Ljeto je sezona tijekom koje se većina ljudi odlučuju na dužu vožnju automobilom. Kako bi se izbjegle iznenadne nesreće ili kvarovi, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.


Provjerite gume

Dobro održavane gume pružaju zaštitu od proklizavanja i sudara, poboljšavaju rukovanje vozilom, smanjuju potrošnju goriva i produžuju životni vijek guma.

Obratite pozornost na nosivost

Prilikom pakiranja potrebno je obratiti pozornost na kapacitet nosivosti vašeg vozila za što sigurniju vožnju.

Pripazite na sunčeve odbljeske

Držite sunčane naočale pri ruci i koristite zaštitu od sunca za vjetrobransko staklo kada parkirate kako se unutrašnjost automobila ne bi zagrijala. Nikada ne ostavljajte dijete ili ljubimce bez nadzora u vozilu. Od ljetnog sunca također možete dehidrirati tijekom dugih putovanja, pazite da uvijek putujete s dovoljno vode.

Opasnost ljetne kiše i skliskog kolnika

Ljetni pljuskovi zahtijevaju krajnji oprez. Ceste postaju vrlo skliske u prvih nekoliko minuta kiše jer se kiša miješa s uljem i prljavštinom na cesti. Potrebno je oko 30 minuta neprekidne kiše za pranje ulja i prljavštine s ceste.

Provjerite klimu

Poželjno je da prije nego se uputite na dulje ljetno putovanje provjerite klimu i njenu ispravnost. Najgore što vam se može desiti je da na +30 stupnjeva zaglavite u višesatnoj koloni.

Povećajte opreznost

Kako je ljetno vrijeme i prometnice su krcatije ne samo automobilima, već i motociklima i biciklistima. Budite oprezni te jednaku pozornost obraćajte na svakog sudionika u prometu.

© Copyright 2024 Auto Centar Ištvan