Najčešći kvarovi automobila

Najčešći kvarovi automobila

Kako automobili postaju sve napredniji tako se javlja veća mogućnost kvareva određenih komponenti. U nastavku donosimo najčešće kvarove automobila te na koji način ih spriječiti da uopće do njih i dođe.

Ispražnjen akumulator

Problemi s akumulatorom su tijekom zime najčešći razlog za kvar nakon kojeg auto više nije u voznom stanju. Ovdje razlikujemo dvije najčešće vrste problema, ispravan ali ispražnjen akumulator, te neispravan star akumulator. S obzirom kako novi automobili troše više struje, postoji i veća mogućnost od pražnjenja akumulatora.

Prevencija i rješenje:

Ako je akumulator u autu prva ugradnja trebalo bi ga provjeriti najkasnije nakon pet godina, radi li se o već zamijenjenom akumulatoru provjera bi se trebala obaviti nakon tri godine. Provjera se vrši u brzim autoservisima i kod autoelektričara jednostavnim testnim uređajem i najčešće je besplatna. Također, budite oprezni i ne ostavljajte svjetla, rasvjetu u autu ili audio sustav upaljen kada izlazite iz vozila. Većina novih automobila će ionako sami ugasiti ta trošila nakon nekog vremena, no problem ostaje kod starijih auta.

Oštečena guma

Probušena ili puknuta guma jedan je od najčešćih nezgoda koje možemo vidjeti na cesti.

Prevencija i rješenje:

Stariji automobili imaju rezervne gume, no kod novih je to sve rjeđi slučaj te je kod većine gumu potrebno naručiti u dodatnoj opremi. Mnogo češća opcija je takozvani set za krpanje guma od kojeg uglavnom ima malo koristi jer većinu oštećenja na gumi ne može se zakrpati. Zato je uvijek bolje imati rezervnu gumu u autu. Naravno, važno je i znati kako se ona mijenja, to je radnja koju biste barem jednom morali probati radi vježbe, kako ne bi zapelo kad bude zaista potrebna.

Problemi s gorivom

Vozači često ostanu na cesti upravo zbog problema s gorivom iako odmah ni sami nisu toga svjesni. Jedna od situacija je što vozači uglavom slijepo vjeruju kada im kontrolna ploča pokazuje kolko još kilometara mogu proći. U to ne računaju da ako malo brže voze i potrošnja je veća. Pa iznenada, ostanu bez goriva a nije im jasno jer im je još “ostalo” barem 10km. Također probleme može zadati i točenje loših goriva.

Prevencija i rješenje:

Kako biste izbjegli da usred grada ostanete bez goriva, vodite brigu o količini goriva koje vam je ostalo u spremniku i ne ostavljajte točenje sve do zadnjih 10 km. Gorivo koje točite neka bude provjereno i kvalitetno. 

Prilikom kočenja volan vuče ustranu

Ispravnost volana i kočnica na automobilu je najbitnija za sigurnost putnika i drugih sudionika u prometu. Vrlo često se događaju dvije stvari: volan se trese pri većim brzinama ili vuče u stranu pri kočenju.  

Prevencija i rješenje:

Moguća su dva razloga zašto se to događa. Kod prvoga je riječ o lošim gumama koje su neravnomjerno potrošene i stare ili kotači nisu dobro balansirani. U drugom slučaju riječ je o neispravnosti ili potrošnosti diskova i pločica. Kako biste spriječili to izbjegavajte vožnju guma starijih od 3 sezone te redovito posjećujte vulkanizera. Ako primjetite taj problem, potrebno je odmah reagirati ne bi li doveli u opasnost sebe, ali i druge putnike. 



© Copyright 2024 Auto Centar Ištvan